Toz boyalar, küratif maddeler, pigmentler, düzleştirici ajanlar, akış modifiye edici maddeler ve diğer katkı maddeleriyle birlikte polimer reçine sistemlerine dayanır. Bu maddeler eritilerek karıştırılır, soğutulur ve fırın ununa benzer şekilde homojen bir toz haline getirilir. Elektrostatik sprey birikimi (ESD) adı verilen işlem, toz kaplamanın bir metal yüzeyine uygulanmasını sağlamak için kullanılır. Bu uygulama yönteminde toz parçacıklarına elektrostatik bir yük uygulayan ve toz parçacıkları topraklanmış parçaya püskürten bir tabanca kullanır. Toz boya uygulandıktan sonra, parçalar kürlenme fırınına girer ve yüksek yoğunlukta çapraz bağlar sonucunda uzun moleküler zincirler oluşur. Bu moleküler zincirler parçalanmaya karşı çok dirençlidir. Bu uygulama, tozların en yaygın şekilde uygulama yöntemidir. Toz boya maddeleri, plastikler ve orta yoğunlukta fiber levha (MDF) gibi metal olmayan yüzeylere de uygulanabilir.
Toz boyama öncesinde kaynak çapakları, lazer kesim cürufları, pas vb. gibi boya yapışmasını ve korozyon direncini olumsuz etkileyecek unsurlar kumlama işlemi ile temizlenebilir.
Toz boyama işlemi; yüzey işlem, elektrostatik toz boya uygulaması, kürlenme (fırınlama) olmak üzere üç operasyon ile özetlenebilir. Yüzey işlem olarak zirkonyum içerikli dermir fosfat uygulanır. Yüzey işlem adımları; yağ alma ve zirkonyum içerikli dermir fosfat, durulama, deiyonize durulama şeklindedir. Yüzey işlem ardından elektrostatik toz boya uygulaması işlemi yapılır. Son olarak, kürleme (fırınlama) işlemi ile boyama işlemi tamamlanmış olur.
Neden Toz Boya?

- Toz Boya Çevre dostudur. Üretim ve tüketimi sırasında herhangi bir atık çıkarmaz ve bu sayede hava ve su kirliliğine neden olmaz. Çevreyi koruma açısından, yaş boyada ortaya çıkan organik uçucu kimyasallar (VOC) toz boyada kesinlikle yoktur.
- Toz Boya’nın sağlığa negatif etkisi diğer boyalardan daha azdır.
- Toz Boya kullanıma hazırdır. Herhangi bir karıştırma, sıvı ile inceltme gerekmez.
- Toz Boya kullanım tekniği kolaydır ve kullanıcı eğitimi çok kısa zamanda yapılabilir. Manuel ve robot sistemler kullanım için çok uygundur. Böylece, kısa ve pratik bir eğitimle kullanıcı uzmanlaşabilir.
- Toz Boya ile her türlü dekoratif yüzey elde edilebilir. (Düz, parlak, pütürlü, zımpara kâğıdı görünümlü vs.
Endüstrideki Toz Boya Uygulama Alanları
- Beyaz Eşya ve Isıtma sektöründe (buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırın, kurutucu, klima ve panel radyatör) yüksek performanslı toz boyalar ürünlere hem yüksek koruma sağlarken, hem de estetik değer katmaktadır.
- Özellikle, low cure toz boyalarla enerji tasarrufu sağlarken, aynı zamanda thin film özelliği ile düşük toz boya sarfiyatı yaparak, üreticiye avantaj getirmektedir.
- Yüksek korozyon direncine sahip metalik efektli toz boyaları tercih edilmektedir.
- Otomotiv pazarında motor bloğu, denge çubuğu, amortisör yayı, silecek, koltuk aksamı, yakıt tankı, şase parçaları, iç metal aksamı ve jant boyaları ile yer almaktadır.
- Bu parçaların güvenlik ürünü olması nedeni ile görsellikten çok müşteri özel istekleri göz önüne alınarak elektrostatik toz boyalar tasarlanmakta ve uygulanmaktadır.
- Mimari dış cephe sistemlerinde, iç mimaride, özellikle alüminyum profil ve levhalar üzerinde kullanıma uygun boyalar geliştirilmekte ve uygulanmaktadır.
- Konut ve ofis projelerinde kullanımı çok olup, eş zamanlı olarak alüminyum sektörüne de renk katmıştır.